Итамар Бен-Гвир се обявява за въвеждането на смъртно наказание за палестинските екстремисти. Ако приемем

...
Итамар Бен-Гвир се обявява за въвеждането на смъртно наказание за палестинските екстремисти. Ако приемем
Коментари Харесай

Радикалната реторика на крайнодесните в Израел

Итамар Бен-Гвир се афишира за въвеждането на смъртно наказание за палестинските екстремисти. " Ако приемем закон за смъртното наказване за терористите, Хамас ще има какво да загуби. Ако приемем закон за смъртното наказване за терористите, това ще помогне да... "

Роднини на израелските заложници, държани от Хамас, го прекъсват. Според тях животът на околните им би бил в заплаха, в случай че Израел разшири обсега на смъртното наказване. Засега то се ползва само при закононарушения против човечеството или по време на война. Тази сцена от чуване в израелския парламент в понеделник, разказана в обява на немската обществено-правна медия АРД, демонстрира какъв брой мощно поляризираща фигура е Итамар Бен-Гвир. Той е израелският министър на националната сигурност и член на крайнодясната партия " Еврейска мощ ".

Поляризиращи фигури и крайни решения

От началото на войната ръководеното от него ведомство издава по към 1700 разрешителни за оръжие на ден. Лично Бен-Гвир раздава автомати на цивилен отряди по сигурността - най-много в граничните райни, в израелските селища в окупирания Западен бряг и в градове с многочислено арабско население, отбелязва АРД.

Но и други министри провокират съществени безредици. Например министърът на културното завещание Амихай Елияху, който е съпартиец на Бен-Гвир. На въпрос, заложен му в радиопредаване в началото на ноември, гласящ дали върху линията Газа не трябвало да се хвърли атомна бомба, той отговори: " Да, това би била една опция ". И продължи: " Трябва да разберем какво ги плаши. Защото единствено да ги заплашваме, че ще ги убием - това не е задоволително. Те не се опасяват от гибелта. "

В това радиоинтервю Елияху отхвърли каквато и да е филантропична помощ за хората в Газа и нарече палестинците " чудовища от Газа ". Те трябвало да " заминат за Ирландия или за пустинята ", съобщи още той, представен от АРД.

Крайнодесният финансов министър Безалел Смотрих поддържа пък концепцията арабските страни да получават пари, с цел да одобряват палестинците от линията Газа.

Как реагира Нетаняху?

Министър-председателят Бенямин Нетаняху постоянно оставя изказванията на крайнодесните си съдружни сътрудници просто да отшумят. Но даже и за него изявлението за атомната бомба прекрачи границата. Затова Нетаняху изключи Елияху краткотрайно от съвещанията на кабинета.

Кадър от юли: Бенямин Нетаняху до свои министриСнимка: Maya Alleruzzo/AP/dpa/picture alliance

" Това, което министър Елияху сподели, бе неверно, без връзка с действителността и не отразява политиката ни. Аз го порицах и го наказах. Ако го направи още веднъж, той към този момент няма да бъде част от държавното управление ", съобщи израелският министър председател.

Решението на военния кабинет за доставки на гориво за Газа обаче демонстрира, че Нетаняху въпреки всичко не остава апатичен към изявленията на крайнодесните си партньори и техните поддръжници. Бен-Гвир назова това решение  " филантропичен подарък " за врага. Нетаняху побърза да изясни, че доставките на гориво за линията Газа били в полза на Израел. Това давало на държавното управление прочут интернационален комфорт и защитавало израелските бойци в региона - другояче те биха се оказали в епидемиологичен регион, откакто водните помпи и канализационната система откажат. Нетаняху напълно в резюме загатна и обстоятелството, че горивото единствено минимално усъвършенства филантропичното състояние на хората от Газа.

Какво следва за кабинета след края на войната?

Премиерът към момента може да взима най-важните си политически и военни решения в стеснен кръг - съвместно с министъра на защитата Йоав Галант и опозиционния политик Бени Ганц. Крайнодесните му съдружни сътрудници обаче евентуално ще изискат още веднъж да имат по-голямо въздействие след края на войната.

Опозиционният водач Яир Лапид вижда единствено един излаз от обстановката - цялото държавно управление да подаде оставка. " Имаме потребност от държавно управление, на което можем да се доверим ", съобщи той. " Не можем в дълъг интервал от време да водим война, в случай че хората не се доверяват на министър-председателя. "

В Израел в действителност има неписан закон да не се слага под въпрос политическото управление на страната по време на война. Но даже и това явно бавно се трансформира след контузията от 7 октомври, показва АРД.

***

Вижте и тези видеа от нашия списък: 

Израел: Кибуц Бе'ери - в памет на ужаса от 7 октомври

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

***

Последиците от израелския удар по бежанския лагер Джабалия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР